O medovině
O medovině
Medovina je výrobek z medu a vody. Smícháním vody s medem vznikne základní roztok, k čemuž dochází smícháním za studena, nebo i převařením. Převařením dochází k likvidaci nežádoucích látek v medovině a tedy, co se výroby týká, se zabrání pozdějším nežádoucím situacím ve výrobě. Zároveň se převařením odstraní většina nežádoucích bílkovin. Základní roztok se měřením a ředěním vodou dále upraví na požadovaný stupeň sladkosti před kvašením. Následuje kvasný proces. Ten má obecná pravidla, ale jeho přesný postup jednotlivý výrobci, tak jako celý proces výroby a přísad tají. Samozřejmě z pochopitelných důvodů, zejména aby jejich výrobek byl stěží napodobitelný originál. Obecně se uvádí, že je ke kvasnému procesu do roztoku nutno dodat ušlechtilé kvasinky a živnou sůl, kterých je na trhu řada. Dále roztok má kvasit při teplotě okolo 26°C. Samozřejmostí je co možná nejsterilnější prostředí bez vlivu nežádoucích pachů a prostředí. Udává se délka kvašení roztoku okolo 6-ti týdnů. Medovina může být vyrobena bez příchutě, což je vhodné zejména u jednodruhových medů, nebo se silným aroma, jako je med lipový, medovicový apod. Dále je možné medovinu upravit bylinami, kořením, či různými směsmi. Takto se medovina upravuje zejména v době kvasného procesu luhováním, přidáním již hotového výluhu, či jiných komodit. Recepty jednotlivých výrobců medoviny se tají, a proto na etiketách ve složení je často uvedeno jen bylinná směs, apod. Po ukončení kvasného procesu se medovina stáčí, čeří, filtruje a nechává se zrát. Proces zrání, tak jako celá výroba medoviny, je u výrobců medoviny různý a svým způsobem tajný. V případě Vašeho zájmu o výrobu medoviny Vám jistě slušný včelař, či výrobce medoviny v jednotlivých fázích výroby rád poradí. Nikdy však nečekejte, že Vám sdělí všechna svá tajemství o výrobě medoviny.
Medovina a včelovina
O medovině je na internetu k dohledání mnoho informací. U včeloviny je uváděn rozdíl oproti klasické medovině v kvašení při teplotě 17°C. Technologie výroby naší „Moravské medoviny“, je v jistých aspektech jak jinak než tajná. Nicméně nic není skončeno a výrobu dle nabytích zkušeností neustále upravujeme a zkoušíme věci nové, námi neověřené. Nikoho nekopírujeme, všechny naše recepty na výrobu jednotlivých medovin jsou naše vlastní a stále hledáme cesty, jak vyrobit medovinu dokonalou, kdy další úprava by byla zřejmě nežádoucí. Používáme zásadně přírodní produkty nebo části rostlin tak, aby vlastnosti a chuť byla převedena v požadovaném množství do naší medoviny. Alkohol v naší medovině je pouze z kvašení medu. Pokud to není nezbytné, tak nepoužíváme při výrobě síru ani žádné jiné stabilizátory. Takto máme odzkoušeno, že naše medovina nám nezpůsobuje žádné nepříznivé důsledky, ale naopak celkově povzbuzuje a má příznivý vliv na naše zdraví. Je zcela nezávadným produktem a vhodným k užívání. Ačkoliv jakákoliv zdravotní tvrzení u medu či medoviny jsou z mnohých důvodu, jako farmaceutické lobby, předpisy EU a nejednotnost složení medu zakázána, spoléháme na zdravý rozum. Věříme, že zákazníci si uvědomují rozdíl mezi chemickými a syntetickými výrobky a přírodním výrobkem, který není ovlivněn herbicidy a pesticidy, jak je to u jiných potravin a taktéž alkoholů, a které jsou jinak téměř všude kolem nás.